Kupcima državne uprave nismo u mogućnosti izdavati E-račune.
Nemate još račun? Izradi novu

Postavke

Zakonsko jamstvo softvera

Da bismo osigurali da našim klijentima donosimo visoko kvalitetan vec koriscen  softver, kod pribavljanja korištenih licenci koristimo postupak potvrde u tri koraka. Na taj način možemo osigurati da je sve što prodajemo 100% legalno.

Kako funkcionira postupak potvrde u 3 koraka?

Svaku licencu koju prodajemo provjerava naš stručnjak za licencu:

Koje pravna jamstva pružamo?

Svakom kupljenom licencom kupac dobiva pravni dokument koji nas obvezuje osigurati trajno zakonsko jamstvo podrijetla i zakonitosti softvera. U slučaju bilo kakvih problema, preuzimamo punu pravnu odgovornost za prodanu licencu. Radimo sa stabilnim i provjerenim dobavljačima, a naša tvrtka surađuje s drugim organizacijama u zajedničkom cilju otkrivanja lažnih prodavača licenci i njihovo izvješćivanje o strukturama koje provode zakon

Što zakon kaže o prodaji korištenih licenci?

Jedna od najvažnijih presuda u vezi s prodajom korištene licence donijela je Sud pravde Europske unije (CJEU) 2012. godine.

U ovome se presuđuje presuda CJEU u predmetu C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle International Corp. “Autor softvera ne može se suprotstaviti preprodaji svojih 'korištenih' licenci koje omogućuju korištenje svojih programa skinuti s interneta. Isključivo pravo distribucije kopije računalnog programa pokrivenog takvom licencom iscrpljuje se prilikom prve prodaje.

To znači da je prodaja 'korištene' i suvišne softverske licence pravna. Ova je presuda stvorila siguran, pravni okvir za cijelu Europsku uniju kojom se osigurava poštena i zdrava konkurencija na europskom tržištu.

U presudi se također navodi:

  • Neograničenom softverskom licencom možete slobodno trgovati. Ako kupite neovisnu licencu softvera, možete je prodati pod istim uvjetima.
  • Distribucijska prava proizvođača iscrpljena su prvom prodajom softvera. Kupci koji su kupili računalni program na slobodnom tržištu imaju pravo koristiti kupljeni softver.
  • Čak i ako je prodaja softvera posebno zabranjena licencnim ugovorom, nositelj prava više se ne može suprotstaviti preprodaji te kopije. Licencni ugovor podliježe europskom zakonu, a točke koje su u sukobu s europskim zakonom nevažeće (to se uglavnom odnosi na 'OEM softver')
  • Nema razlike između načina distribucije.Softver se može distribuirati putem CD / DVD (fizičke licence) ili online (digitalne licence). Nositelj prava ne može zatražiti odgovarajuću naknadu za daljnje prodavanje softverske licence jer je tijekom prve prodaje dobivena odgovarajuća naknada.

Pročitajte cijelo priopćenje o CJEU

Pravna povijest korištenja softvera

Pogledajte što su bile glavne odluke suda i direktive EU koje su utjecale na situaciju na tržištu s korištenim licencom u nastavku.

 

2000

“Presuda Njemačkog Saveznog suda pravde omogućila je prodaju OEM verzije i verzije DSP bez pridruženog hardvera.”Odluka Saveznog suda od 6. srpnja 2000. godine, spis br. Ja ZR 244/97


2001

“Prva prodaja u Zajednici izvornika djela ili njihovih kopija od strane nositelja prava ili uz njegov pristanak ispušta pravo na kontrolu preprodaji tog objekta u Zajednici.”Izvod iz direktive EU 2001/29/EC


2006

Regionalni sud u Hamburgu potvrdio je trgovinu korištenim Microsoftovim softverom legitiman. Ovo se također odnosi i na preprodaju pojedinačnih licenci, od ugovora o količinskim licencama.


2009

"...drugi stjecatelj licence, kao i bilo koji naknadni stjecatelj od njega, moći će se osloniti na iscrpljenost prava distribucije i stoga se smatraju zakonitim stjecateljima kopije računalnog programa i iskoristiti pravo na reprodukciju predviđenu tom odredbom."Direktiva 2009/24 / EZ Europskoga Parlamenta i Vijeća


2011

Švicarski kantonalni sud u Zugu odlučuje da "Adobe ne može zabranitipreprodaji kopije programa u smislu autorskog prava nakon njegove početne prodaje."
Ova presuda koja postavlja presedanstvo smatra se velikom pobjedom za slobodu međunarodna trgovina softverom.


2012
“Autor softvera ne može se suprotstaviti preprodaji svojih 'korištenih' licenci omogućujući korištenje svojih programa preuzeti s interneta.” Odluka Suda, predmet C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle Međunarodni Corp

2016

“Inicijalni stjecatelj kopije računalnog programa, u pratnji sa neograničenom koriscenom licencom, može preprodati tu kopiju i njegovu licencu novom stjecatelj.”Odluka Suda, predmet Case C-166/15 Aleksandrs Ranks i Jurijs Vasievics


Naš pogled na ponovnu prodaju korištenog softvera

S naše točke gledišta, preprodaja suvišnih licenci omogućuje ljudima da kupuju pravni softver za mnogo povoljnije cijene nego što bi inače mogle. Štoviše, licenca koja postaje praktički beskorisna prvom kupcem, još uvijek može služiti nekom drugom. Proces funkcionira je sličan kao kada kupujete knjigu, pročitate ja, a zatim je želite prodati nekom drugom. Izvorni prodavatelj nema pravo utjecati na ono što se dogodi već prodanoj knjizi u budućnosti. Uz softver, to je isto - kada se deinstalira s originalnog računala vlasnika, može se slobodno prodati nekome drugome.

Što kažu mediji o korištenim softverima?

“To znači da, prema pravu EU, softverske tvrtke nemaju pravo spriječiti korisnike da prodaju svoje digitalna preuzimanja drugima; učinkovito, prava distributera softvera za kontrolu distribucije iscrpljena su nakon prve prodaje.

Dakle, ako preuzmete dio softvera, možete ga učinkovito prodati - sve dok izbrisete kopiju na svom hard disku.”

Pročitajte cijeli članak ovdje

“Najviši Europski Sud presudio je da je trgovanje "korištenih" softverskih licenci legalno i da se autor takvog softvera ne može suprotstaviti bilo kakvoj preprodaji. Ovo rješenje postavlja presedan za trgovanje korištenih softverskih licenci diljem Europske unije."

Pročitajte cijeli članak ovdje

Sud EU: Prodaja licenciranih licenci je u redu.”

“Europski Sud pravde kaže da se pravilo odnosi na kopije softvera i na fizičkim medijima koje su  preuzete s Interneta. Sud je također rekao da jednom kada softverska tvrtka prodaje "primjerak računalnog programa", eliminira se njeno "ekskluzivno pravo distribucije", utirući put drugim tvrtkama da prodaju prodane licence.”

Pročitajte cijeli članak ovdje

Proizvod dodan u košaricu

Besplatna dostava i povrat novca od 30 dana