Kupcima državne uprave nismo u mogućnosti izdavati E-račune.
Nemate još račun? Izradi novu

Postavke

Više mjesta na disku nakon nadogradnje na Windows 10?

Počinje vrijeme proljetnih spremanja, pa zašto ne pospremite i svoje računalo?  Ukoliko imate računalo ili tablet sa manjkom mjesta na disku, ove upute će Vam biti naročito korisne. Reći ćemo Vam kako možete izbrisati staru verziju sustava Windows 10, koja (ako ste prešli na Windows 10 pomoću klašicnog ažuriranja sustava) još zauzima mjesto na vašem disku. Imajte na umu da ako izbrišite ovu verziju, više je nećete moći vratiti natrag. No, uštedit ćete nekoliko desetina gigabajta.

Windows.old

To je naziv direktorija koji ćemo sad izbrisati. Gdje ćete ga pronaći? Krenimo redom! Za pronalazak pritisnite zajedno gumb Windows i slovo S. Zatim u polje unesite Čišćenje diska. To možete učiniti i preko Start izbornika. Kliknite na izbornik, pronađite prozor sa lupom te unesite Čišćenje diska tamo.

Disk C?

Prikazao se prozor gdje možete odabrati koju disk jedinicu želite očistiti. Ako niste podesili drugačije, odaberite disk C, gdje Windows sprema svoje datoteke (većinom automatski). Zatim kliknite na gumb (većinom u donjem dijelu prozora) OK.

 

Gotovo u nekoliko minuta

Kliknite i pokrenite aplikaciju koja će u nekoliko trenutaka saznati, koliko mjesta na disku je moguće izbrisati. Prikazat će vam se datoteke koje možemo izbrisati. Ne morate na ništa klikati ili nešto izabirati, samo kliknite izravno na gumb Počisti sistemske datoteke.

 

Nakon toga će se opet prikazati aplikacija koja će netko vrijeme računati i razmatrati, što točno može brisati. Prikazat će se prozor, gdje odaberite opciju Prethodne instalacije sustava Windows.

Potvrdite svoj izbor i kliknite na gumb Obriši datoteke.

Za Widnows je tipično da nekoliko puta provjeri vašu odluku te će se prikazati još jedan prozor. Postavit će vam klučno pitanje i ako odlučite da vam zaista stari Windows ne treba, kliknite da.

Time kreće proces kada se brišu svi podaci iz direktorija Windows.old. To traje većinom nekoliko sekundi, maksimalno par minuta. Kada se to sve završi, vaša stara verzija sustava će biti potpuno izbrisana.

Vašem računalu će biti lakše ne samo zahvaljujući ovom brisanju. Možete izbrisati i druge datoteke (ne mislimo samo na ispražnjavanje Koša za smeće), koje vam više ne trebaju. U tome vam može pomoći program CCleaner Želite saznati više?

 

Napomena: Neke slike su korišćene sa web portala http://wintip.cz/

Proizvod dodan u košaricu

Besplatna dostava i povrat novca od 30 dana