Kupcima državne uprave nismo u mogućnosti izdavati E-račune.
Nemate još račun? Izradi novu

Postavke

Ubrzajte Vaš operacijski sustav

Nakon određenog vremena upotrebe računala sustav može znatno usporiti u odnosu na ono vrijeme, kada je sustav instaliran na računalu. Promjena brzine sustava se posebno oseća prilikom pokretanja sustava. Usporenje sustava možete barem djelomično riješiti uz pomoć nekoliko korisnih alata. Mi ćemo vam u ovom članku pružiti nekoliko savjeta o tome kako jednostavno očistiti sustav i ubrzati njegovo pokretanje.


Brisanje nepotrebnih aplikacija

Nakon instalacije operacijskog sustava ste postupno u sustav dodali različite aplikacije, koje već dugo ne koristite, a možda čak i ne znate za njihovo postojanje. Međutim postojanje velikog broja nepotrebnih aplikacija može usporiti brzinu preuzimanja i pokretanja sustava. Prvi korak za ubrzanje sustava je dakle brisanje nepotrebnih aplikacija. Alat za uklanjanje aplikacija možete pronaći u Upravljačkoj ploči (Control panel) pod nazivom Dodati ili ukloniti programe (Add or remove programs) ili Programi i funkcije (Programs - Uninstall a program).

        


Defragmentacija diska

Defragmentacija diska može uveliko pojednostaviti pronalaženje datoteka na tvrdom disku povezivanjem pojedinačnih fragmenata datoteka u povezanu celinu. Više o defragmentaciji, uputama za defragmentaciju u sustavima Windows XP i Windows 7, i informacije o automatizaciji defragmentacije možete pronaći u zasebnom članku Kako napraviti defragmentaciju diska.

Ograničenje broja aplikacija nakon pokretanja

Mnoge aplikacije koje ste instalirali na svoje računalo postaju aktivne već nakon pokretanja sustava i nepotrebno produžuju pokretanje računala i njegov rad, čak i kada aplikaciju ne koristite. Stoga je poželjno da suzite izbor aplikacija, koje se prikazuju nakon pokretanja sustava, na minimum. To ćete učiniti tako što u sustavu Windows XP rozkliknite izbornik "Start", kliknite na "Run" i u polje za pretraživanje upišite tekst "msconfig". U sustavu Windows 7 možete samo upisati izravno u pripremljeno polje za pretraživanje i pokrenuti aplikaciju iz rezultata pretraživanja. U otvorenom prozoru odaberite karticu "Pokretanje" i obilježavanjem okvira možete dozvoljavati ili zabranjivaiti pokretanje programa prilikom pokretanja sustava.

Napredne postavke sustava Windows 7

Sve prethodne mogućnosti za ubrzanje rada sustava Windows je moguće koristiti na obje verzije sustava. Windows 7, međutim, ima još drugih funkcija koje mogu ubrzati pokretanje sustava na račun nekih izglednih ili funkcionalnih aspekata.

Ograničenje funkcija

Za ubrzanje rada sustava možete, na primjer, napraviti ograničenje nekih funkcija koje ne koristite. Popis funkcija sustava Windows možete dobiti kroz Control Panel, u kojem ćete odabrati podsekciju Programi i Funkcije. U lijevom izborniku kliknite na stavku "Uključi ili isključi funkcije sustava Windows". Pojavit će se novi prozor u kojem možete zabilježiti okvir ako želite da se neke funkcije uključe ili, naprotiv, neke funkcije možete isključiti poništavanjem potvrdnih okvira. Ako je okvir obilježen crnim kvadratom, onda to znači da su dopuštene samo neke komponente ove funkcije. Za gledanje elemenata upotrijebite gumb + lijevo od odgovarajuće funkcije.


Ograničenja izgleda

Osim suvišnih funkcija možete ograničiti i dizajnerske elemente sustava, koje mu smanjuju performanse. Performanse sustava smanjuje Aero tema, koja daje donjem panelu i prozorima "stakleni efekat" i omogućuje pregled prozora aplikacija. Temu možete promijeniti klikom desnom tipkom miša na radnu površinu, a zatim kliknite na "Prilagodi" i odaberite temu "Windows 7 – bazni". Ako želite isključiti samo neke funkcije Aero teme, kliknite u izborniku na Start i u okvir za pretraživanje unesite tekst "Prilagoditi izgled i performanse sustava Windows", ili barem njegov dio. Na kartici Visual effects odaberite "Custom" instalacije i obilježenjem, odnosno, uklanjanje elemenata uključite ili isključiti pojedine funkcije.

 

     

Proizvod dodan u košaricu

Besplatna dostava i povrat novca od 30 dana