Kupcima državne uprave nismo u mogućnosti izdavati E-račune.
Nemate još račun? Izradi novu

Postavke

Što je softverska licenca i koje su vrste?

Ponekad vam je potrebna licenca za bilo koje računalo ili uređaj na kojemu je softver instaliran. Licenca obuhvaća prava kao opcije za prebacivanje s jedne verzije na drugu (kupili ste Windows Server 2012 Standard, ali umjesto toga želite koristiti Windows Server 2008 R2 Standard) i označava je li licenca neograničena (trajanje) ili privremena (s određenim datumom isteka).

Za svaki Microsoftov softverski program koji koristite, potrebna vam je licenca. Microsoft nudi niz mogućnosti licenciranja kako bi zadovoljio različite potrebe kupaca. Uvjeti i odredbe za svaku opciju licenciranja razlikuju se, kao i cijena - oboje ovise o kupljenoj vrsti licence.

Koje su najčešće vrste licence?

Svaka vrsta licence je pogodna za različite korisnike. Na primjer, licence za OEM i Retail namijenjene su redovitom korisniku, a licence za količinu (volume) najbolje su za tvrtke i organizacije.

Brzi pregled vrsta licenci


*1
FPP - Full Packaged Product (Puni pakirani proizvod)
*2 RDS - Remote Desktop Services (Usluge udaljene radne površine)
*3 VAMT - Volume Activation Management Tool
*4 MAK - Multiple Activation Key (Višestruki aktivacijski ključ); KMS - Key Management Services (Ključne usluge upravljanja)

 

OEM

Original Equipment Manufacturer licence. Ova vrsta licence nabavljena je prilikom kupnje računala, prijenosnog računala ili drugog uređaja iz e-trgovine, fizičke trgovine ili izravno iz tvrtki poput HP-a ili Dell-a, a dolazi s već instaliranim operativnim sustavom, Microsoftovim aplikacijama, ili oboje. Cijena licence za OS i/ili aplikacije bilježi se u konačnu cijenu vašeg kupljenog elektroničkog proizvoda.

Prenosivost

Prijenos između računala = kada deaktivirate licencu s jednog uređaja, možete ga zatim aktivirati na drugom.

Pravna napomena: Preuzimanje softverskih licenci (uključujući OEM) potpuno je zakonito u Europskoj uniji. Prema pravu EU "Autor softvera ne može se suprotstaviti preprodaji njegovih "korištenih "licenci i" čak i ako sporazum o licenci zabranjuje daljnji prijenos, nositelj prava više se ne može suprotstaviti preprodaji te kopije."- presuda ECJU-a Case C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle International Corp

Aktivacija korištene* licence

Online aktivacija je najlakša, no ponekad ne radi za Windows 10 i Office proizvode. U tom slučaju, obratite se našoj korisničkoj podršci (e-mail: info@software-deals.hr, telefon: +385 800 804 812) i aktiviracemo proizvod putem aktivacije telefona za vas.

* suvišne licence koje su prethodno imale drugog vlasnika, ali su obnovljne kako bi mogla služiti drugom

 

Retail/FPP

Full Packaged Product (potpuno pakirani proizvod), koji se najčešće naziva maloprodajnim proizvodima, vjerojatno je najjednostavniji tip licenci tvrtke Microsoft. Vi samo kupite licencu online, ili u trgovini, i to je vaše zauvijek (možda ste kupili Windows ili Office proizvode na taj način u prošlosti). Može se instalirati, ponovo instalirati ili deinstalirati onoliko puta koliko želite, sve dok ga upotrebljavate samo na jednom uređaju u jednom trenutku.

Prenosivost

Prijenos između računala = kada deaktivirate licencu s jednog uređaja, možete ga zatim aktivirati na drugom.

Pravna napomena: Preuzimanje softverskih licenci (uključujući OEM) potpuno je zakonito u Europskoj uniji. Prema pravu EU "Autor softvera ne može se suprotstaviti preprodaji njegovih "korištenih "licenci i" čak i ako sporazum o licenci zabranjuje daljnji prijenos, nositelj prava više se ne može suprotstaviti preprodaji te kopije." - presuda ECJU-a Case C-128/11 UsedSoft GmbH v Oracle International Corp

Aktivacija korištene* licence

Online aktivacija je najlakša, no ponekad ne radi za Windows 10 i Office proizvode. U tom slučaju, obratite se našoj korisničkoj podršci (e-mail: info@software-deals.hr, telefon: +385 800 804 812) i aktiviracemo proizvod putem aktivacije telefona za vas.

* suvišne licence koje su prethodno imale drugog vlasnika, ali su obnovljne kako bi mogla služiti drugom

 

Volume licensing

Ova vrsta licenciranja najbolje odgovara tvrtkama i organizacijama koje zahtijevaju kupnju većeg broja softverskih licenci bez potrebe za pratećim fizičkim stavkama kao što su CD ili DVD, korisnički vodič ili kutija. Kupnja u količini smanjuje troškove tih stavki, kao i smanjuje cijenu po instalaciji jer se softver može istodobno koristiti na više računala unutar organizacije. Licenciranje u količini pruža veću fleksibilnost i upravljivost, a zahvaljujući alatu za upravljanje količinom aktivacije (VAMT) licence se mogu instalirati na veliku količinu uređaja odjednom.

Prenosivost

Prijenos između računala = kada deaktivirate licencu s jednog uređaja, možete ga zatim aktivirati na drugom.

Pravna napomena: Preuzimanje softverskih licenci (uključujući OEM) potpuno je zakonito u Europskoj uniji. Prema pravu EU  "Autor softvera ne može se suprotstaviti preprodaji njegovih "korištenih "licenci i" čak i ako sporazum o licenci zabranjuje daljnji prijenos, nositelj prava više se ne može suprotstaviti preprodaji te kopije".

Jasno je iz CJEU's judgement on the usedSoft/Oracle dispute da se načelo "iscrpljenosti" primjenjuje na svaki pojedini program koji je komercijalno kupljen. Nije važno hoće li se pojedini programi prodavati kao dio ugovora o količinskom licenciranju ili ne. Visoki regionalni sud u Frankfurtu donio je isti zaključak u svojoj presudi u prosincu 2012 godine. Primijetio je da je preprodajom pojedinačnih licenci izvorno nabavljenih kao dio ugovora o količinskom licenciranju (dovesti) do pretpostavke da se radi o nedopuštenom podjelom.

Prenosivost

Proširena prava korištenja - jedan korisnik može koristiti softver na više uređaja.

Upravljanje

  • Jednostavno upravljanje putem VAMT (Volume Activation Management Tool)
  • Brzo aktiviranje softverskih proizvoda na velikom broju uređaja
  • Kompatibilan s Remote Desktop Services (uslugama udaljene radne površine)

Aktivacija korištenih* licenci

ktivacija svake licence može se obaviti ručno online. Ova aktivacija jedan po jedan pogodna je za manju količinu licenci jer za veću  količinu potrebno je više vremena.

Automatsko aktiviranje softvera:

Veći broj licenci može se aktivirati odjednom pomoću VAMT alata (koji se ovdje može preuzeti ovde). Aktivacija vašeg softvera obavlja se putem MAK (Multiple Activation Key). Svaki ključ MAK sadrži određeni broj aktivaciskih uređaja. Broj dostupnih aktivacija po ključu proizvoda MAK može se provjeriti pomoću VAMT alata - to obično rješava administrator mreže tvrtke. Ako ustanovite da je broj mogućih preostalih aktivacija nizak, kontaktirajte nas putem e-pošte: info@software-deals.hr ili putem telefona: +385 800 804 812 i pobrinut ćemo se da se taj broj poveća (slanje posebnog zahtjeva proizvođaču softvera).

MAK ključevi su najprikladniji za tvrtke i organizacije u kojima se uređaji često ne re-instaliraju.

Drugi način aktiviranja licenci za količinu je KMS (Key Management Services). Slično MAK ključevima, KMS ključevi su dobri za određeni broj aktiviranja. Razlika leži u različitom procesu aktivacije. Morate konfigurirati poslužitelj unutar svoje korporacijske mreže s uslugom licenciranja softvera i vašim KMS ključem. Ovaj poslužitelj će komunicirati s Microsoftovim poslužiteljima kako bi aktivirali vaše proizvode. Zatim možete aktivirati svoje uređaje tako da se spojite na KMS licencni poslužitelj putem svoje unutarnje mreže.

KMS aktivacije istječu nakon određenog vremenskog razdoblja (180 dana). Nakon tog vremena, klijent se mora ponovno povezati s poslužiteljem i ponovno aktivirati licencu.

KMS ije najprikladniji za uređaje koji rijetko, ako ikada napuste korporativnu mrežu (kao što su banke, velike tvrtke itd.).

* suvišne licence koje su prethodno imale drugačiji vlasnik, ali su obnovljene, tako da mogu služiti drugome

 

Međusobna kompatibilnost licenci

Uglavnom, postoje dvije različite vrste datoteka koje se koriste za instalaciju Microsoftovih aplikacija. Zovu se "klikni za pokretanje" i "Windows Installer" (MSI).

Tehnologija "Klikni za pokretanje" upotrebljava se za instalaciju pretplate za Office 365 i većinu drugih proizvoda sustava Office 2013 i 2016. Windows Installer tehnologija (MSI) koristi se za instalaciju izdanja sustava Office-a, kao što su Microsoft Office Professional Plus i Microsoft Office Standard.

Nažalost, ne možete imati Officeove proizvode (kao što su izdanja 2013. ili 2016.) koje upotrebljavaju dvije različite tehnologije instalacije (navedene gore) instalirane na istom računalu. To se također odnosi na samostalne aplikacije kao što su Access, Visio, Project, Skype for Business ili OneDrive for Business.

 

Proizvod dodan u košaricu

Besplatna dostava i povrat novca od 30 dana