Kupcima državne uprave nismo u mogućnosti izdavati E-račune.
Nemate još račun? Izradi novu

Postavke

Windows 7: Kako riješiti problem sa kompatibilnosti programa?

Windows 7: Kako riješiti problem sa kompatibilnosti programa?

Da li ste se ikada prilikom uključivanja nekih programa i aplikacija u Windows 7 susreli s problemima? Kod starijih programa se može pojaviti problem kompatibilnosti sa novim operacijskim sustavima Windows. No kako to riješiti?

Ako se ovaj problem u budućnosti pojavi, možete ga rješiti na dva načina. Prva mogućnost je korištenje specializiranog vodiča. Radi se o pokretanju problematičnig programa ili aplikacije u sklopu specijalnog režima kompatibilnost koju nudi Microsoft u sustavu Windows. Druga opcija je zanimljiva funkcija za neke od verzija Windows 7, pokrenutih u Windows XP modu. Obe opcije detaljnije opisujemo niže.

Režim kompatibilnosti

Operacijski sustavi Windows omogućavaju pokretanje programa napravljenih za prethodne verzije u specijalnom režimu kompatibilnosti, automatski traži i popravlja greške i probleme koje bi se mogle priklom pokretanja programa desiti. Kako možete ovaj režim uključiti?

Kliknite na gumb Start i odaberite upravljačku ploču. U polje za pretaživanje unesite "vodič za rješavanje problema". Kada program nađe ovu opciju, odaberite je. Zatim u sekciji Programi kliknite na Uključiti programe namijenjene za prethodnu verziju sustava Windows.

 

 

Sustav će aktivirati skeniranje i ponudit će vam listu programa iz koje odaberete program, koji želite pokrenuti. Ako koristite ovaj vodič prvi put, probajte prvo preporučene postavke. U slučaju neuspjeha probajte uklanjanje problema sa programom. U drugom slučaju odaberite u sljedećem koraku prvu opciju (program je radio u starijoj verziji Windows...) i zatim pratite upute i informacije vodiča.

Savjet za vas!

Da biste ubrzali svoj rad kliknite desnim gumbom miša na ikonu određenog programa i odaberite mogućnost Ukloniti probleme sa kompatibilnosti. Nakon toga slijedite upute.

Vlastito podešavanje

Ako želite postavke kompatibilnosti podesiti sami, kliknite desnim gumbom miša na ikonu programa i obarite Opcije. Dalje odaberite traku Kompatibilnost. Aktivirajte opciju: Ovaj program uključiti u režimu kompatibilnosti za: i odaberite operacijski sustav, u kojem je vaš program još funkcionirao. Pritiskom na OK ćete sačuvati promjene. Zatim bi vaš program trebao raditi bez problema.

 

 

Oprez!

Ne koristite vodič za starije antivirusne programe, diskovne alate i druge sustavske programe. Može doći do gubitka podataka ili ugrožavanja sigurnosti.

Windows XP Mode

Ako sa prvom opcijom niste postigli uspjeh, ne brinite! Za korisnike verzija Professional, Ultimate i Enterprise postoji mogućnost korištenja virtualnog softvera Windows XP Mode. Riječ je o klasničnom Windows XP-u instaliranog virtualno pomoću besplatnog alata za virtualizaciju VirtualPC.

U Windows 7 možete uključiti prozor, u kojem ćete imati na raspolaganju Windows XP kao da ste ga normalno instalirali na računalo. Sa programima, koje u verziji Windows 7 ne možete uključiti, možete raditi u ovoj virtualiziranoj verziji. 

Razvoj novih operacijskih sustava je sustavni dio svake softverske tvrtke. No, korisnik se često navikne na rad sa programom koji u novijoj verziji više nije podržavan. Microsoft se zato trudi poboljšati kompatibilnost ovih programa sa novim operacijskim sustavima i tako ne ograničavati korisnike u njihovim preferencijama. Vjerujemo da vam je ovaj članak pomogao sa riješavanjem problema kompatibilnosti.

 

Proizvod dodan u košaricu

Besplatna dostava i povrat novca od 30 dana