Kupcima državne uprave nismo u mogućnosti izdavati E-račune.
Nemate još račun? Izradi novu

Postavke

Kako podesiti korisničke račune i roditeljski nadzor?

Dijeljenje računala u obitelji ili uredu zahtjeva samostalne korisničke račune, sa kojim može svaki korisnik podesiti svoju radnu površinu prema svojim potrebama i ukusu. Korisnici dalje mogu sačuvati osobne datoteke u svoje mape, za koje mogu, ali ne moraju dati pristup ostalim korisnicima. Mogu prilagoditi izbornik Start prema tome, koje alate i programe najviše koriste. 

U sljedećem članku ćemo Vam dati uputstvo za podešavanje korisničkih računa, pomoću kojih ćete zauvijek ukloniti žalbe pojedinačnih članova obitelji, ili ureda na nedostajeće/suvišne datoteke i aplikacije, ili promjene u postavkama Windows-a, koje se ovim korisnicima ne sviđaju. Video i fotke su na češkom jeziku.

Svaki član zaslužuje svoj račun

Prije nego što napravite račun za svakog korisnika, odgovorite si na pitanje, da li su potrebe svih korisnika različite, i da li se radi o redovnim korisnicima, koji će koristiti mogućnost samostalnih računa u potpunosti. Redovnim korisnicima napravite samostalne račune tipa Standardni korisnik. Ovaj tip korisničkog računa omogućava podešavanje zaslona na korisničkom profilu, pohranjivanje dokumenata u vlastite mape, instaliranje aplikacija i mijenjanje postavki sustava koje nemaju utjecaj na ostale korisnike.

Da biste napravili novi korisnički račun pritisnite Start -> Upravljačka ploča -> Dodati ili ukloniti korisničke račune -> Napraviti račun

Jedan račun za sve ostale korisnike

Kada račun koristi više ljudi za povremeno surfanje po internetu, igranje igara ili na primjer za slušanje glazbe, nije potrebno praviti za svakoga od njih novi korisnički račun. Za ovakve situacije postoji opcija aktivirati račun gosta (Guest) preko kojeg mogu korisnici vršiti ove aktivnosti. Gosti nemaju pristup ka datotekama, mapama i podešavanjima, koje su zaštićene lozinkom. 

Račun gosta aktivirate (ili deaktivirate ako ga ne koristite) klikom na Start -> Upravljačka ploča -> Dodati ili ukloniti korisničke račune, gdje odaberete račun gosta te kliknete da gumb Uključi/Isključi.

Podešavanje i sigurnost korisničkih računa

Kao korisnik sa ovlastima upravitelja možete upravljati računima ostalih korisnika - mijenjati nazive, vrste ili fotke računa te praviti loiznke. Sve spomenute postavke, osim tipa računa, može mijenjati i sam korisnik- ali Vi imate autorizaciju upravljati svim promijenama. To može biti korisno ako na primjer zaboravi korisnik svoju lozinku i ne može se prijaviti na svoj korisnički račun. Vi možete ukloniti lozinku i napraviti novu (ili prepustiti korisniku da napravi novu lozinku sam).

Kako podesiti roditeljski nadzor

Podešavanje korisničkih računa nudi funkciju Roditeljski nadzor koja je namijenjena roditeljima male djece. Sa njom možete malu djecu poštedjeti igara, za koje još nisu dovoljno odrasli (sa nasilnim ili seksualnim sadržajem i sl.) ili odrediti vremensko razdoblje, kada će dijete imati pristup računalu i kada bi trebalo na primjer spavati, učiti ili baviti se sportom. Roditeljski nadzor napravljen je na jednostavnom principu – ako računalo sazna da igra sadrži neprikladan sadržaj koji ste oderedili u sustavu pravila, korisniku neće dozvoliti da nastavi dalje, ukoliko ne upiše lozinku upravitelja. U slučaju podešavanja vremenskog razdoblja situacija je slična – na zaslon za prijavljivanje je potrebno unijeti lozinku upravitelja.

 

Proizvod dodan u košaricu

Besplatna dostava i povrat novca od 30 dana