Kupcima državne uprave nismo u mogućnosti izdavati E-račune.
Nemate još račun? Izradi novu

Postavke

Kako napraviti osnovnu grupu?

Svatko od nas je nekada imao problem sa dijeljenjem dokumenata i komplicirano kopiranje nam često oduzima jako puno vremena. Danas Vam predstavljamo dijeljenje podataka, dokumenata i tiskača u sklopu tzv. osnovne grupe. O čemu se radi? Riječ je o mreži uzajamno povezanih računala koja omogućava jednostavno dijeljenje unaprijed određenih dokumenata i tiskača.

Kako napraviti grupu!

Ako želite napraviti grupu, kliknite na Start i zatim na Upravljačku ploču.

Dalje odaberite opciju mreža i Internet vidjet ćete opciju Osnovna grupa.

Ako još niste napravili osnovnu grupu, vidjet ćete u donjem dijelu prozora opciju Napravi osnovnu grupu. Kliknite te odaberite datoteke koje želite podjeliti sa ostalim članovima grupe. Ne odabirajte one datoteke i mape koje ne želite dijeliti!

Kliknite na gumb Dalje i u sljedećem prozoru će Vam sustav postepeno generirati novu lozinku. Ovu lozinku je neophodno unijeti kada se ostlali članovi budu željeli priključiti u osnovnu grupu. Lozinku možete zapisati, no i kasnije je možete prikazati na istom mjestu (pokazat ćemo Vam kako).

U sklopu dokumenata koji su podijeljeni, moguće je podesiti tok podataka (streaming) u razne mobilne uređaje, koji su u grupi. Ako vaša obitelj želi slušati glazbu sa Vašeg računala (naravno samo ako je datoteka sa glazbom podijeljena) dovoljno je da u svojem čitaču pronađe odgovarajuću datoteku i uključi tok.

Podešavanje lozinki i podijeljenih datoteka

Generirane lozinke sadrže mnogo brojeva i slova i teško se pamte. Kada pravite osnovnu grupu (ili kadgod kasnije) možete ovakvu lozinku zamijeniti za vlastitu. Saznajte kako!

Nakon što napravite osnovnu grupu, vidjet ćete prozor sa opcijom promjene postavki. Prozor sadrži tri dijela te donji se zove Daljnje akcije za osnovnu grupu. Tu možete izmijeniti lozinku.

Kliknite i prikazat će se ne samo lozinka, već i mogućnost izmijeniti je. Nakon što unesete novu lozinku kliknite Dalje te Dovršiti.

Gotovo!

Tiskači

Jedna od najznačajnih funkcija Osnovne grupe je dijeljenje tiskača. No, možete dijeliti samo tiskače koji su spojeni sa jednim od računala sa USB kabelom. Najlakši način dijeljenja tiskača je da popunuite polje Tiskači prilikom odabira datoteka koje želi dijeliti.

Ručno spajanje sa tiskačem

Na računalu, sa kojim je tiskač spojen, kliknite na gumb Start i zatim odaberite Upravljačku ploču. U polje za pretraživanje unesite Osnovna grupa i kliknite na artikal Osnovna grupa. Provjerite, da li ste popunili polje Tiskači. Pređite na računalo sa kojeg želite tiskati. 

Otvorite prozor Osnovna grupa - kliknite na gumb Start i zatim odaberite Upravljačku ploču. U polje za pretraživanje ponovno unesite Osnovna grupa i kliknite na artikal Osnovna grupa.

Kliknite na artikal Instalirati tiskač.

Ako još niste instalirali upravljač za tiskač, kliknite artikal Instalirati upravljač u prozoru, koji će se prikazati.

*Video i fotke su na češkom jeziku.

Proizvod dodan u košaricu

Besplatna dostava i povrat novca od 30 dana