Kupcima državne uprave nismo u mogućnosti izdavati E-račune.
Nemate još račun? Izradi novu

Postavke

Kako napraviti defragmentaciju diska

Neki neiskusni korisnici rade nekad nepotrebnu grešku i odmah vrše ponovnu instalaciju sustava ili kupnju nove opreme, ako im se čini da im je računalo već previše sporo. Mi ćemo danas bliže plogledati alat koji može pojednostavniti pronalaženje podataka na disku i ubrzati ukupan rad računala. Drugim savjetima kako ubrzati vaše računalo se bavi članak Ubrzajte vaš operacijski sustav, koji će Vam objasniti neke osnovne tehnike zahvaljujući kojima možete osigurati bolji protok podataka i brzo reagiranje sustava.


Što znači "defragmentirati"

Defragmentacija diska je konsolidacija fragmentiranih podataka u sprezi, koja ima za cilj pojednostavljenje pronalaženje datoteka na tvrdom disku. Do fragmentacije podataka se dolazi tijekom skladištenja, promjena i brisanja datoteka, kada se promjene u datotekama čuvaju na drugom mjestu od izvorne datoteke. Time dolazi do distrakcije podataka, a računalo tako mora tražiti datoteke u različitim mjestima diska i rad računala se usporava. Zahvaljujući defragmentaciji podataka se fragmentirani podaci kombiniraju u jedan blok, koji računalo lakše i brže nalazi.


Windows XP vs. Windows 7

S verzijom sustava Windows 7 je stigla mogućnost planirane defragmentacije, dakle automatska defragmentacija u određeno vrijeme i frekvenciji, koju možete ručno konfigurirati u skladu s prioritetom korisnika. Verzija Windows XP, nažalost, planiranje defragmentacijne ne nudi, i stoga je potrebno o njoj razmišljati a najmanje jedan put kvartalno defragmentaciju napraviti ručno.


Kako započeti defragmentaciju

Defragmentaciju diska ćete  u sustavu Windows XP pokrenuti tako da rozkliknete izbornik Start, kliknete na Run i u polje za pretraživanj upišete tekst Defragmentacija diska. U sustavu Windows 7 možete tekst samo upisati u već pripremljeno polje pretraživanja i pokrenuti aplikaciju iz rezultata pretraživanja. Kad program počne raditi, odaberite disk koji želite analizirati (da se utvrdi da li je potrebno defragmentirati) i kliknite na gumb Analizirati. Analiza diska može potrajati nekoliko sekundi ili minuta u zavisnosti od veličine i brzine hard diska. Ako se ispostavi da treba izvršiti defragmentaciju diska, kliknite na Defragmentirati. Defragmentacija može potrajati i nekoliko sati, tako da je poželjno da program pokrenete na primjer na noć, čak iako je tijekom deferagmentacije dopušteno nastaviti sa radom na računalu. Ako Vam je potrebno da računalo isključite, onda samo defragmentaciju prekinite i sljedeći put poslije uključenja računala ćete sa njom nastaviti.


Kako promijeniti raspored automatske defragmentacije

Kao što je već spomenuto, u slučaju sustava Windows 7, možete nastaviti automatsku defragmentaciju, tako da maksimalno zadovolji vaše potrebe. Konfiguraciju plana ćete izvršiti na ulaznoj strani aplikacije, koju možete vidjeti na slici.  Ovdje možete kliknuti na gumb Postaviti raspored, gdje možete odabrati učestalost kojom će se vršiti defragmentacija, dalje datum i vrijeme, u koje će se pokrenuti i na kraju i diskove koje želite stalno kontrolisati.

  


Napredni alati za defragmentaciju

Postoji puno alata za defragmentaciju diska koji nude naprednije funkcije. Treba da navedemo na primjer veoma omiljeni alat Defraggier, koji za razliku od standardnog alata "Defragmentacija diska" nudi napr. analizu i defragmentaciju pojedinačnih elemenata ili datoteka ili mogućnost prijenosa aplikacije na USB memorije i eksterne diskove.

 

Proizvod dodan u košaricu

Besplatna dostava i povrat novca od 30 dana